Powstaje dzięki połączeniu nektaru zebranego z kwiatków gryki. Płynny ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem. Po skrystalizowaniu jaśnieje i tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do jasnobrązowej. Jego ostry i wyraźny goryczkowaty smak gryki, która jest tutaj w przewadze, przełamuje delikatny posmak lipy, czyniąc go bardziej słodkim i mniej piekącym.

Lubiany szczególnie przez cukierników, jako dodatek do ciast oraz smakoszy piwa i wina z dodatkiem miodu, który idealnie podkreśla ich smak. Miód ten sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza o podłożu miażdżycowym. Jest pomocny w leczeniu nerwicy wegetatywnej, m.in. nerwicy serca i żołądka. Poza tym odgrywa ważną rolę jako lek chroniący i odtruwający wątrobę.

Miód gryczany polecany jest szczególnie na:
» układ krążenia i miażdżycę,
» wątrobę i działanie odtruwające,
» niedokrwistość z niedobory żelaza.