Producenci
Promocje
API IMMUNAL z kurkumą, ekstraktem z kocanki włoskiej i witaminą C PROM
API IMMUNAL z kurkumą, ekstraktem z kocanki włoskiej i witaminą C PROM

245,00 zł

Cena regularna: 289,44 zł

Najniższa cena: 289,44 zł
szt.
NEW YOU ACTIVE POWDER DETOXED 1 SASZETKA 16G
NEW YOU ACTIVE POWDER DETOXED 1 SASZETKA 16G

6,00 zł

Cena regularna: 7,00 zł

Najniższa cena: 7,00 zł
szt.
NEW YOU ACTIVE POWDER DETOXED 10X16G
NEW YOU ACTIVE POWDER DETOXED 10X16G

55,00 zł

Cena regularna: 68,00 zł

Najniższa cena: 68,00 zł
szt.
Urządzenie do oczyszczania żywności VIVIDI ECO-04 za pomocą plazmy i ozonu
Urządzenie do oczyszczania żywności VIVIDI ECO-04 za pomocą plazmy i ozonu

2 120,00 zł

Cena regularna: 2 499,00 zł

Najniższa cena: 2 499,00 zł
szt.
Urządzenie do oczyszczania żywności VIVIDI ECO 05 za pomocą jonów hydroksylowych
Urządzenie do oczyszczania żywności VIVIDI ECO 05 za pomocą jonów hydroksylowych

2 549,00 zł

Cena regularna: 2 999,00 zł

Najniższa cena: 2 549,00 zł
szt.

Mąka żytnia 5 kg typ720

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 40,00 zł 40.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.15692
Producent: TADEUSZ ROLNIK
Kod produktu: 6524-35702

Opis

MĄKA ŻURKOWA - charakteryzuje się jasno szarym kolorem. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża w naszym młynie żarnowym. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. Używa się jej do przyrządzania zakwasu na żur oraz do wypieku pieczywa żytniego (chleba razowego, sitkowego, pytlowego, a także jasnego).

Składniki: mąka żytnia 100 %

 

Mąka żytnia w powszechnej opinii traktowana bywa jak przysłowiowy ubogi krewny mąki pszenicznej. Mąka żytnia jest bowiem ciemniejsza, mniej elastyczna, a na dodatek ma charakterystyczny smak, który faktycznie stwarza różnicę w wypiekach – zwłaszcza, jeśli do porównania wykorzystamy bezsmakową niemal mąkę z pszenicy. Na szczęście, te wszystkie mankamenty nie przysłaniają najważniejszego atutu mąki żytniej: fantastycznych walorów odżywczych

 

Charakterystyka mąki żytniej

Już na pierwszy rzut oka da się rozróżnić mąkę żytnią od pszenicznej. Jest ona zazwyczaj ciemniejsza i grubsza w konsystencji, choć oba te aspekty zależą od konkretnego rodzaju mąki. We współczesnej kategoryzacji definiuje się bowiem mąkę żytnią jasną (typ 580, 650), mąkę chlebową (typ 800) oraz ciemną – sitkową (typ 1400) i razową (typ 2000). Z tych ostatnich odmian produkuje się najciemniejsze, najcięższe chleby.

W smaku mąka żytnia wydaje się stosunkowo wyraźna – orzechowa i lekko kwaśna. Największe różnice tkwią jednak w strukturze białek i węglowodanów. Choć bowiem mąka żytnia zawiera gluten, nie potrafi on tworzyć charakterystycznej matrycy nadającej pszenicznemu pieczywu lekkość i sprężystość. W efekcie żytnie wypieki są cięższe, bardziej „zakalcowate”, a ich skórka nie bywa tak chrupka. Mąka żytnia w połączeniu z drożdżami lub proszkiem do pieczenia ma również bardzo ograniczone możliwości zwiększania objętości ciasta. W porównaniu z mąką pszenną żytnia ma więcej węglowodanów i błonnika, a mniej białek, w szczególności glutenu. Lepiej absorbuje ona też wodę, a żytnie pieczywo dłużej zachowuje świeżość niż pszenne.

 

źródło: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-zytnia-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-zytniej,25132.html

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl