
Mąka samopsza typ 630 25kg BIO
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Pszenica samopsza (Triticum monococcum L.) jest to najstarsza udomowiona pszenica i najstarsze zboże na świecie. Uprawiana była ok. 7 tysięcy lat temu, od Oceanu Atlantyckiego aż po Persję. Samopsza nie jest bezpośrednim przodkiem pszenicy zwyczajnej, ale miały prawdopodobnie wspólnego przodka około 10 tys. lat temu. Pszenica ta ma najbardziej ścisły związek z dzisiejszą T. boeoticum. Dziko występuje w Azji Mniejszej, w Maroku, na Kaukazie i na Bałkanach. Uprawia się ją na Zakaukaziu. W Polsce rzadko spotyka się uprawę samopszy i jest to głównie uprawa ekologiczna, w formie ozimej i jarej.
Pszenica samopsza bogata jest w białko (nawet o 50% więcej zawartości, niż pszenica zwyczajna), aminokwasy nieobecne w pszenicy zwyczajnej i orkisz (fenyloalaninę, metioninę, tyrozynę i izoleucynę), tłuszcz, NNKT, magnez, potas, żelazo, cynk, mangan, fosfor, witaminę A i witaminy z grupy B, dużą ilość karotenoidów – głównie luteinę i zeaksantynę (chleb z pszenicy samopszy ma żółtawą barwę i lekko orzechowy smak). Aminokwasy egzogenne obecne w samopszy korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, nadnerczy i produkcję hormonów tarczycy oraz mają znaczenie w leczeniu depresji. Mąka z samopszy służy do wypieku pieczywa, wyrobu ciast, gofrów, czy naleśników. Gluten zawarty w samopszy powoduje znaczniej mniej alergii od glutenu obecnego w pszenicy zwyczajnej (gluten ten jest lepiej tolerowanych przez chorujących na celiakię).