Producenci
Promocje
Ekologiczny bulion warzywny w proszku 200g
Ekologiczny bulion warzywny w proszku 200g
13,50 zł 11,00 zł
szt.
Ekologiczna herbatka dla niejadka 40 g
Ekologiczna herbatka dla niejadka 40 g
4,90 zł 1,00 zł
szt.
Chipsy bananowe słodzone Eko 150 g
Chipsy bananowe słodzone Eko 150 g
8,00 zł 3,00 zł
szt.
Napój ryżowy bio 1L
Napój ryżowy bio 1L
8,00 zł 5,00 zł
szt.
Kaszka dla dzieci 5 zbóż BIO 200 g
Kaszka dla dzieci 5 zbóż BIO 200 g
11,50 zł 7,00 zł
szt.
Kaszka manna z dawnych zbóż BIO 200 g
Kaszka manna z dawnych zbóż BIO 200 g
12,00 zł 9,00 zł
szt.
Suszona wołowina Jack Links Original 70 g
Suszona wołowina Jack Links Original 70 g
25,00 zł 19,00 zł
szt.
Suszona wołowina Jack Links Sweet&Hot 70g
Suszona wołowina Jack Links Sweet&Hot 70g
25,00 zł 19,00 zł
szt.
Suszona wołowina Jack Links Teriyaki 70g
Suszona wołowina Jack Links Teriyaki 70g
25,00 zł 19,00 zł
szt.
Mąka gryczana 500g
Mąka gryczana 500g
12,00 zł 6,00 zł
szt.
Pierzga – jak stosować pierzgę. Właściwości, skutki uboczne
"Pierzga pszczela to naturalny środek, który często jest niedoceniany, a cechuje go szereg cennych właściwości leczniczych. Przede wszystkim ułatwia proces trawienia, ma pozytywny wpływ na pracę wątroby, żołądka oraz jelit. To skarbnica wielu witamin, magnezu, selenu, potasu oraz aminokwasów. Pierzga pszczela to produkt, który jest wytwarzany przez pszczoły. Jego cena jest wysoka, ze względu na ograniczoną dostępność, gdyż do pozyskania 1kg pierzgi należy zniszczyć co najmniej kilkanaście ramek stworzonych przez pszczoły. Koszt 100g to około 30zł, w zależności od miejsca zakupu, a także gramatury opakowania.
 
Znalezione obrazy dla zapytania: pierzga

Z czego składa się pierzga? Przede wszystkim z:

Co to jest pierzga?

Co to jest pierzga pszczela? Jest bardzo cennym, a jednocześnie najmniej znanym produktem pszczelim. Niewiele osób wie, czym jest, a także niewielu pszczelarzy zajmuje się jej pozyskiwaniem.

Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły miodne, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku w wyniku, której powstaje pierzga. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstaje także znaczna ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed psuciem.

Właściwości pierzgi pszczelej

Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Skład pierzgi bardzo zbliżony jest do składu pyłku. Różnica widoczna jest w ilości poszczególnych związków.

Pierzga – właściwości lecznicze:

  • mikroelementymagnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom,
  • bogactwo witamin: A, z grupy B, C, PP, E, D, K,
  • makroelementy: potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor.

Dzięki swoim właściwościom, pierzga działa odtruwająco na wątrobę. Dodatkowo wzmacnia i regeneruje organizm, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi.

Dawkowanie pierzgi

Pierzga – jak przygotować? W celu wzmocnienia organizmu, można w prosty sposób sporządzić w domu wywar z pierzgi. Wystarczy łyżkę produktu zalać wodą i odstawić na kilka, kilkanaście godzin. Warto pić mieszaninę rano, na czczo.

Pierzga pszczela – dawkowanie: ok. 30g dziennie w przypadku dorosłej osoby. Pierzga – jak stosować? By poprawić odporność organizmu można zażywać ją w dawce 1 łyżki dziennie, np. jako dodatek do jogurtów czy herbaty. Warto wiedzieć, iż nie da się przedawkować pierzgi, jednak ze względu na jej wysoką cenę oraz trudną dostępność, najlepiej zażywać ją we wskazanych dawkach.

Pierzga niekiedy jest też jednym ze składników kosmetyków, np. maseczek. To ze względu na zawartość kwasu L-mlekowego, którego rolą jest regeneracja skóry. Dzięki produktowi, skóra szybciej wchłania otrzymane składniki mineralne.

Zastosowanie pierzgi

Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne, odtruwające. Zalecana przy:

  • chorobach jelit,
  • anemii, 
  • nadciśnieniu,
  • braku apetytu,
  • stanach zmęczenia, wyczerpania.

Pierzga polecana jest ludziom starszym, z chorobami skóry, zwłaszcza łuszczycą, a także u mężczyzn z przerostem gruczołu krokowego. Stosowana jest w dolegliwościach trawiennych. Bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z:

  • wątrobą,
  • woreczkiem żółciowym,
  • jelitami,
  • żołądkiem.

Odnotowano dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Zalecana dzienna porcja to 3 łyżeczki na czczo rano i wieczorem przed kolacją. Ze spożywania pierzgi muszą zrezygnować osoby uczulone na produkty pszczele.

Przeciwwskazania i skutki uboczne pierzgi

Pierzgi nie powinny zażywać osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego.

Pierzga jest produktem bezpiecznym i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jedynie działania niepożądane mogą wystąpić u wspomnianych wcześniej alergików."

 

Pierzgę pszczelą możesz zakupić klikając w poniższy link:

https://wyciskajzdrowie.pl/pl/searchquery/pierzga/1/phot/5?url=pierzga

 

Źródło: https://www.medme.pl/artykuly/pierzga-dziala-na-watrobe-i-zoladek-musisz-sprobowac,65044.html

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl